Muizen bestrijden: het lijkt een noodzakelijk kwaad. Maar waarom is muizen bestrijden zo belangrijk? Ze kunnen de mens veel schade berokkenen. In elke stad en natuurlijk ook op het platteland leven muizen. Muizen dienen als voedsel voor onder andere uilen en andere roofdieren. Elke soort heeft zijn plaats in de natuur. De enige uitzondering op deze regel is misschien wel de mens. De mens heeft zich in zekere zin ‘verheven’ boven de natuur. Er is ook geen andere soort die zo’n sterke invloed heeft op zijn omgeving. Natuurlijk verandert de natuur met de mens mee. We voelen ons misschien verheven, maar zijn nog steeds deel van het grotere geheel. Het uit de hand lopen van muizenpopulaties is vaak het gevolg van menselijk gedrag. Afijn, een probleem is nog steeds een probleem. Muizen knagen aan alles: kabels, muren, houtwerk. Je kunt het zo gek niet bedenken of een muis knaagt er doorheen. Ook zijn muizen dragers van ziekten en bacteriën. Een te grote muizenpopulatie kan een serieus gevaar voor de volksgezondheid vormen. Muizen bestrijden is dus een noodzakelijk kwaad. De gevaren wegen zwaarder dan de ethiek ‘leef en laat leven’. Maar ja, het laatste wat we willen is met zijn alle dodelijk ziek worden.

Muizen bestrijden, hoe doe je dat?

Muizen bestrijden is niet voor iedereen weggelegd. Veel mensen zijn bang voor muizen of vinden ze vies. In dit geval is het aan te raden om direct iemand in te schakelen om het werk voor je te doen. Muizen bestrijden kun je in veel gevallen ook prima zelf. Mocht je besluiten om zelf de handen uit de mouwen te steken, dan kom je al snel voor het eerste vraagstuk te staan. ‘Wil ik de muizen levend vangen of niet?’ Dit is een vraagstuk dat ieder mens zelf moet oplossen. Een muis is na twee maanden volwassen en oud genoeg om zich voort te planten. Een muis werpt gemiddeld zes tot tien keer in haar leven vijf á zes jongen. Een muizenpopulatie kan dus snel weer terugkomen als niet alle muizen worden verwijderd. Gelukkig zijn er honderden producten om muizen te bestrijden, daarmee kun je muizen verjagen, doden of vangen. Hieronder een klein overzicht van de meest basale bestrijdingsmethoden:

  • Met geur
  • Met ultrasone geluiden
  • Met vallen
  • Met gif

Mocht het toch niet lukken om van de muizen af te komen of wil je gif gaan gebruiken, dan raad ik ten zeerste aan om eerst advies in te winnen van een expert.

Ongediertebestrijding, bij wie moet je zijn?

Muizen bestrijden is niet voor iedereen weggelegd. Dat is wel duidelijk. Moet je nu toch muizen bestrijden, dan kun je gelukkig altijd de hulp van een professional inschakelen. Beestjes Kwijt (beestjeskwijt.be) is zo’n professional. Of het nu om particuliere of industriële terreinen gaat, de experts van Beestjes Kwijt weten er raad mee. Door middel van een simpel telefoontje of door het invullen van een contactformulier op de website is er voor je het weet een specialist op locatie om de situatie in kaart te brengen. Beestjes Kwijt werkt met respect voor natuur en milieu op lokaal en landelijke niveau. Ook voor de bestrijding van bedwantsen, mieren, zilvervisjes, kakkerlakken, wespen en houtwormen kunnen de specialisten van Beestjes Kwijt je uitstekend van dienst zijn. Heb je dus last van ongedierte thuis of op de zaak twijfel dan niet om contact op te nemen. Voorkom ziektes en economische schade door tijdig te handelen en een expert in te schakelen. Voor je het weet is ook jouw plek weer vrij van muizen en ander ongedierte.