Ga dit weekend op ontdekkingsreis door de IJstijd in Leiden, bekijk het sprookje van een prinses in een echt paleis of verras jezelf met vernieuwde elektronische acts in Utrecht en bands in Amsterdam. Of sluit het Halloweenweekend af met een eng filmpje.

MUZIEK // CATCH, NIEUW EENDAAGS ELEKTRONISCH FESTIVAL
vrijdag 31 oktober, 20-05u, TivoliVredenburg, Utrecht, kaarten €35 (excl. servicekosten)

TivoliVredenburg probeert vanavond wat nieuws en organiseert in meerdere zalen van het nieuwe gebouw in Utrecht samen met grotere en meerdaagse broer Pitch (uit Amsterdam) het eendaagse elektronische muziekfestival Catch. De filosofie van Pitch verpakt in een “intiemere indoor variant”, valt te lezen op de site. Op het programma staan optredens van zowel opkomende als vernieuwende live-acts en dj’s. Denk aan o.a. de Schotse knopjesmeester Hudson Mohawke (die in 2012 met mede-producer Lunice als TNGHT de hit ‘Higher Ground‘ scoorde), maar ook de neoklassieke componist Nils Frahm die live met meerdere keyboards en piano’s optreedt en veel elektronica in zijn pianomuziek verweeft, de maffe Griekse Larry Gus die een collage aan geluiden aan elkaar plakt en het nog dansbaar maakt ook, en het Britse duo Simian Mobile Disco die hun nieuwe album Whorl spelen (bekijk hier een korte docu over die opnames).

Extragratismuziektip: je kunt ook nog naar het Amsterdamse showcasefestival London Calling, waar voor de vrijdag nog kaarten (hier) zijn. Optredens van nieuwe veelbelovende acts uit het buitenland, met o.a. The Amazing Snakeheads, The Bohicas, Wild Child, Lola Colt en Kate Boy (Spotify-playlist hierrr).

KIJKEN // ENG FILMPJE
zondag 2 november, 22-00u, FOX

Dit Halloweenweekend kun je toepasselijk afsluiten met een enge film, en wel op zondagavond. Voordat regisseur Peter Jackson doorbrak met zijn Lord of the Rings-boekverfilmingen, liet hij al zien wat hij kon met de komische horrorfilm The Frighteners (1996). Michael J. Fox speelt (€) Frank Bannister, die na een auto-ongeluk met spoken kan communiceren. Maar hij spant ze ook voor zijn karretje en gebruikt ze om rijke mensen geld af te troggelen, door net te doen of hun huizen behekst zijn en ze tegen betaling van de ‘poltergeisten’ te ontdoen. Dat gaat goed, tot het spook van een seriemoordenaar roet in het eten begint te gooien. Dit is en blijft een komedie, maar dan met een heel arsenaal aan horroreffecten. Denk aan aanscherende geesten, op hol geslagen slag- en steekwapens, sadistische FBI-agenten en opborrelend ectoplasma. Lachen, gieren, griezelen dus dit weekend.

KIJKEN // LEIDEN FILM FESTIVAL
vrijdag 31 oktober t/m zondag 9 november, Leiden

Jeugdsentiment, kind blijven, niet opgroeien: het thema van deze negende editie van het Leids Internationaal Film Festival (LIFF) is dit jaar ‘Never Grow Up’. Vanwege de historische banden van de Verenigde Staten en Leiden (de eerste Engelse kolonisten in Amerika, de Pilgrim Fathers die in 1620 naar Amerika reisden met de Mayflower, kwamen uit Leiden, waar deze van oorsprong Engelse puriteinen heen waren gegaan om religieuze vervolging in Engeland te ontlopen) staat de American Indie Competition centraal op het programma van LIFF. Daarin komen nieuwe onafhankelijk geproduceerde Amerikaanse films samen, en biedt LIFF een Europees platform voor jong Amerikaans filmtalent. Uiteindelijk bepaalt het publiek wie de competitie wint. De openingsfilm is dit jaar een Amerikaanse indie, getiteld Whiplash (regiedebuut Damien Chazelle) en gaat over een jonge jazzdrummer. De film won eerder dit jaar de jury- en publieksprijs op het prestigieuze Amerikaanse Sundance filmfestival. Bekijk het volledige programma van LIFF

TENTOONSTELLING // GRACE KELLY
t/m 4 januari 2015 te zien, Paleis ’t Loo, Apeldoorn, tickets (met 3 euro toeslag) €7-17,50

Hoe toepasselijk, een tentoonstelling over een prinses in een paleis. Mocht je dit weekend alles willen leren over ‘Grace Kelly, prinses en stijlicoon’, dan moet je in Paleis ’t Loo in Apeldoorn zijn. Kelly schopte het van succesvol Amerikaans filmster (ze won een Oscar voor haar rol in The Country Girl (1954)) in de jaren vijftig tot prinses van Monaco toen ze op haar 26e stopte met acteren en trouwde met Prins Rainier. Op 14 september 1982 kwam ze op 52-jarige leeftijd om bij een auto-ongeluk; ze kreeg een hersenbloeding terwijl ze achter het stuur zat. Verwacht in de tentoonstelling vooral veel kleding, accessoires, filmbeelden en foto’s om het prinsessenverhaal van Kelly te illustreren. Mika, kom er maar in:

GAAN // LEKKER BIBBEREN IN EEN MUSEUM
t/m 10 mei 2015, Rijksmuseum van Oudheden, Leiden

Trek je winterjas maar aan, want het wordt vast bibberen geblazen bij al die beelden in de tentoonstelling IJstijd in het Leidse Rijksmuseum van Oudheden. Want het leven van de eerste moderne mensen van Europa was twintigduizend jaar geleden best wel koud. Rode draad in de tentoonstelling is het verhaal van de ijstijdkinderen Bor en Veer. Je volgt hun verhaal en maakt bijvoorbeeld vuur en gereedschap, maar je komt ook oog in oog te staan met gevaarlijke uitgestorven dieren. En: je kunt een heuse ijscabine in (wel met rendiervachten om), en je handafdruk achterlaten in een geheime grot. Kinderboekenschrijver en illustrator Harmen van Straaten, die vorig jaar het kinderboekenweekgeschenk schreef, schreef het verhaal en maakte ook de tekeningen van de tentoonstelling. Bekijk een korte reportage over IJstijd van het Jeugdjournaal (vanaf 6 minuut 30).

Bron: nrc.nl